Månedsarkiv: juli 2020

Spor – en togrejse til fods

Lørdag 15/8 & søndag 16/8 kl. 13 & 16 ved Klemensker

Kom med på en promenadeforestilling langs den gamle togbane mellem Kleven og Klemensker og oplev kunstneriske tableauer langs ruten skabt af  4 BIRCA kunstnere: Scenekunstnere Ida Marie Tjalve, Helga Rosenfeldt Olsen og Linh Le og landskabsarkitekt Peter Vadim under ledelse af togkonduktør Susanne Danig.

”Spor – en togrejse til fods” tager udgangspunkt i den gamle jernbanestrækning mellem Klemensker og Rø, hvor toget for længst er holdt op med køre. Hvor jernspor og damp pløjede sig igennem klipper og skovterræn er mennesker nu kun gæster i et kulturlandskab, hvor naturen har fået mulighed for at gøre krav på området igen.  Nu har du mulighed for at tage på en rejse i den lokale historie tilbage til fortiden, mytologien og naturen – og hjem igen. Måske hører du et spøgelsesagtigt tog passere, mens du rejser til fods på den korte strækning fyldt med landskabsrelaterende oplevelser: Spor af spor – dyr som damptog – kridtet op hér og dér på stien, lokalhistorien formidlet af “togkonduktøren”, mytologiske skabninger, land-art- installationer og dans.

Mød op ved den gamle togstation i Klemensker, et sted nærmest ingen længere mindes var centrum for områdets trafik, og bliv kørt til Kleven, hvorfra du ledes på en vandring via Splitsgård-trinbræt og overskæringen ved Dammegårdsvej indtil du har foretaget en rundrejse til fods og igen står ved den nedlagte Klemensker station – undervejs er der kunstneriske stop.

Praktisk

Turen starter på Jernbanevej 5 i Klemensker, hvor man bliver kørt med Jan-Oles Turisttrafik til Kleven og vandrer ca. 4 km retur. Det hele varer ca. 2 timer. Man er velkommen til at tage børn med, hvis de kan klare gåturen.

Billetpris for alle over 8 år er 50 kr. –  det er nødvendigt at have købt billet på forhånd via dette link.

Arrangeret af Foreningen BIRCA Residency med støtte fra Puljen til Kunstneriske Sommeraktiviteter og Bornholms Brand.

Sommerhilsner fra BIRCA

 
BIRCA er nu ved at lukke ned et par uger for sommeren – og det sker efter det mest travle forår i BIRCAs historie. Det på trods af – eller måske netop p.gr.a. corona krisen. Alle planlagte aktiviteter med internationale gæster blev aflyst – residencies, kurser og TOCIF festivalen, så her var en anelse tomt i kalenderen.

Vi besluttede i bestyrelsen for Foreningen BIRCA Residency istedet at åbne stedet gratis for scenekunstnere med base i Danmark – de/I manglede virkelig steder at skabe kunst her under corona krisen. Der var stor søgning og resultatet blev at 27 projekter fik tildelt en uges residency – 44 voksne og 5 børn har gæstet os i et corona residency i perioden 26/4 til 5/7 – den sidste uge i et særligt BIRCA kids residency med 2 kunstner familier med børn. Udover dette har vi været vært for et Island Connect residency med 6 personer og et norsk-dansk residency med 6 personer. Så her har været livligt.

Vi har selvfølgelig overholdt corona restriktioner og kun været 10 ad gangen her. Og det har betydet at vi ikke som sædvanligt har holdt åbent til work-in-progress visninger. Vi elsker alle disse intense snakke om kunstneriske processer og jeg tror på at laboratoriet har stor betydning. Fra august invitere vi andre ind igen.

Her er en hilsen fra de glade familier: Tak fordi I var så modige at afprøve formatet BIRCA Kids – det var et hit og vi er dybt taknemmelige.

Her fra en af kunstnerne: Tak for tid til fordybelse og kreativt flow. Hvilken gave at få her i Corona tiden.

Og: Tak for at samle flere forskellige kunstnere og skabe et sted til at dele tanker og kunst.

Vi vil rigtig gerne fortsætte disse gratis residencies for at hjælpe kunstnere med at udfolde deres potentiale, og hvis vi får hjælp kan vi yderligere tilbyde at dække transport og mad, mens de er her. Hvis du gerne vil være en del den gode ånd på BIRCA og bidrage kan du se hvordan nedenfor.

For nylig fik vi så den rigtig gode nyhed, at vores Island Connect residency program, som vi nu har kørt i 3 år med støtte de sidste år fra Statens Kunstfond, nu har fået støtte fra Creative Europe i årene 2021-22. Det betyder, at vi kan gro vores netværk mellem 5 residency centre yderligere og støtte alle kunstnere der deltager bedre. BIRCA vil selv modtage 275.000 kr.. Det nye program vil også tilføje et større kunstnerisk projekt hvert år, der vil dykke ned i en undersøgelse af, hvad det betyder at være øboer, hvordan ø-samfund er særlige. Det glæder vi os rigtigt meget til.