Månedsarkiv: juli 2023

BIRCA MODTAGER STORT BELØB FRA EUROPÆISK FOND

BIRCA residency center i Klemensker har netop sammen med 6 partner fra andre Europæiske øer modtaget 1 mill € fra Creative Europe til projektet Island Connect. Beløbet skal bruges til at gennemfører kulturprojekter i de næste 3 år med fokus på at undersøge ø-identitet. BIRCA modtager ca. 1 mill kr. i alt og disse skal suppleres op med yderligere ca. 430.000 kr. (lig med 30% egen finansiering) der forhåbentlig skal komme fra nationale og lokale fonde.

De 6 andre partnere er scenekunst organisationer på øer i Europa: CINE på Mallorca, IACC i Irland, Domino på Vis/Kroatien, LAV/Tenerife, Sagdenia Teatro/Sardinien og Theatre Alibi/Korsika.

Målet med Island Connect-projektet er at mobilisere det store potentiale i det europæiske ø-landskab. Øerne skal fungere og blive synlige som en ramme for kunstnerisk udvikling og innovation. Håbet er at projektet giver fordele både for de involverede kunstnere, de europæiske ø-samfund og Europa som en helhed gennem en bedre forståelse af vores øers rolle i den Europæiske fortælling.

BIRCA vil stå for at sende danske – og gerne bornholmske – scenekunstnere ud til de andre ø- destinationer, og vil samtidig modtage en række europæiske scenekunstnere. Alle skal lave kunstnerisk research omkring hvad øer er for noget, og hvordan øernes sociale og naturlige omgivelser ser ud i dag – og hvordan de relatere til den store indflydelse fra turismen mange af dem oplever. Undervejs vil der blive forsket i nye metoder for udvikling af scenekunst bla. gennem øget samskabelse mellem kunstnerne og inddragelse af lokale borgere. Desuden vil det være muligt for andre øer at deltage i projektet gennem midlertidige residency ordninger – det kunne fx være Grønland, Færøerne, Gotland eller Rügen.

BIRCAs leder Susanne Danig udtaler: Bornholm kommer i selskab med en række fine øer, og det er vores store håb, at vi med det her projekt kan sætte Bornholm ind i en større Europæisk kontekst, og at vi kan udveksle erfaringer med kunsten som virkemiddel omkring det at være en ø-kultur.

De forskellige residency projekter skal gerne udmøntes i færdige forestillinger, som Bornholm også får glæde af. Flere af disse skal efter planen vises under den Bornholmske kulturuge i de næste 3 år.

Her er link til projektets fælles website.