BIRCA ÅRSRAPPORT

2020 var vores fjerde år, og det blev afviklet i skyggen af corona epidemien. Aktiviteter har bestået af: residencies, både selvorganiserede, i regi af Island Connect og endelig den lange række af gratis corona residencies vi gav ud i foråret – de fleste afsluttede med work-in-progress visninger, disse var mest interne med få inviterede gæster, da corona gav os restriktioner i foråret –  igangsættelse af rammeprojektet Klemensker Terra med forestillingen ”Spor – en togrejse til fods” og med præsentation af forestillinger under Bornholms Kulturuge. Til gengæld måtte vi aflyse Artistic Entreprenurship-workshops og den planlagte TOFIC festivalen, ligesom Folkemødet i år var aflyst pga. corona.

BIRCA blev i 2020 præget af corona, men vi fortsatte med at åbne dørene for de kunstnere, der virkelig manglede et sted at arbejde gennem gratis corona residencies. 27 forskellige kunstnere/grupper af kunstnere med i alt 46 voksne og 5 børn gæstede BIRCA i forårsmånederne. Det betød at flere dansk baserede kunstnere gæstede os – men stadig med et stort internationalt præg. Der bor simpelthen mange internationale scenekunstnere især i København. På den måde kom sæsonen til at betyde, at vi gik i dybden – ind i den scenekunstneriske forskning og ind i det unge danske scenekunstmiljø. Samtidig skabte vi det første BIRCA KIDS residency, hvor vi inviterede kunstnerfamilier med børn til en helt særlig uge – et initiativ vi vil fortsætte med fremover.

I alt 91 personer har brugt BIRCA professionelt i 2020. Heraf var 64 kvinder. Det er en bevidst strategi så vidt muligt at støtte kvindelige scenekunstnere i deres udvikling.  32 af kunstnerne har været eller har haft en international baggrund og de kom fra følgende lande: Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Grækenland, Kroatien, Holland, Østrig, Irland, Ungarn, Tyskland, England, Italien, Spanien, Frankrig, USA og Canada, hvilket er ganske meget set op mod, at vi netop i år har kæmpet så meget med corona. Til dels viser det noget om, hvor international en sektor vi har, da mange af dem er bosat i København. Men vi har også haft tilrejsende fra udlandet og har haft ekstra arbejde med at lave invitationer, så de kunne komme ind i landet. Det gælder i særlig grad omkring Island Connect med Grækenland og Kroatien, men vi har også haft folk tilrejsende fra England, Norge og Sverige. Endelig havde vi en enkelt, der var blevet fanget i Danmark, da vi lukkede ned i marts – hun blev hængende en rum tid.  

Vi har holdt en hel del interne visninger, men har også formået at holde forestillingen SPOR, en togrejse til fods 4 gange med i alt 80 gæster og Kulturugens arrangement med i alt 44 gæster.

Hvis du vil læse mere om hvem der har været her og hvad de har lavet kan du se hele rapporten her.

2020 var en spændende sæson, vi går ud af den med en masse aktiviteter og besøg og en masse ideer til fremtiden.