Events og forestillinger

Bornholms Kulturuge 2022 – onsdag 21/9

BIRCA Kulturuge festival – 7 internationale forestillinger skabt af kvinder i dans og cirkus

Eftermiddag og aften den 21/9 viser BIRCA et skønt program med 7 forestillinger skabt af kvinder, der arbejder med dans og cirkus. Der er forestillinger for familier og for voksne. Du kommer til at forstå græsset, danse med træerne, bevæge dig med tangen, gå i dyb forbindelse med latteren, forstå de rum du omgiver dig med og mærke dansens fysiske styrke og energetiske natur.

Læs mere om de enkelte arrangementer nedenfor og køb billetter her. Alle arrangementer forudsætter køb af kulturpas, da vi er støttet af Kulturugen.

Familie arrangement 15.30-18

kl. 15.30-17 Linh Le/Danmark – Becoming grass – udendørs workshop for familier (alder 6+, max 15 deltagere). Pris 50 kr.

Kom med til en sjov workshop for familien hvor du lærer at være og forstå græsset. Bliv din egen klimaaktivist og kæmp for de uddøende arter.

Performancekunstner og klimaaktivist Linh Le deltog i BIRCA’s international residency The Climate Crucible i 2021, hvor hun undersøgte at forvandle sig til en græsart gennem stemme, krop og ritualer – som en måde at nærme sig arten, forstå, lytte og dele smerten over at verdenen befinder sig i en klima- og biodiversitetskrise, hvor arter uddør i rekordfart. Græsarten som f.eks. Baltisk Svingel, der findes på Bornholm, er truet i Danmark, det vil sige at den er i høj fare for at uddø. 

Linh Le er performer og koreograf og desuden medlem i performance aktivist kollektivet Becoming Species, der i tæt alliance med Extinction Rebellion, laver performative aktioner og kæmper for klimaretfærdighed og reel handling på klima- og biodiversitetskrisen.

Kl. 17: HVILKEN PLANET ER DU? af Nikolina Komljenović/Kroatien – forestilling for familier børn 4+. Pris 50 kr.

To dansere hænger i luften i reb over publikum og invitere os til at slå os ned og deltage i deres leg med objekter og stof omkring dem. De udforsker rummet sammen med os, som et helt nyt sanseligt landskab, hvor noget er skrøbeligt og usikkert, men kan rumme os alligevel.

HVILKEN PLANET ER DU? er en deltagende forestilling for et ungt publikum med en meget stærk visuel atmosfære, der udgår fra sansebevægelser, lyd, lys og scenografi. De optrædende oplever planeten og universet omkring dem med deres følesans.

HVILKEN PLANET ER DU? er skabt i et Island Connect residency i 2021.

Kl. 19 – 20.30 Island Connect program

Alle 4 forestillinger er skabt under Island Connect residencies her i 2022.

Pris for hele program er 100 kr.

Marilén Ribot/Mallorca – Dancing with the trees 15 min

Marilén er gået i gang med et projekt, hvor hun danser med træer på alle de steder hun opholder sig rundt i verden. På BIRCA vil hun danse med vores store Kastanjetræ i en 15 min solo.

Marilén Ribot har i 2022 været del af Island Connect projektet. Hun startede cirkus i en alder af 24, og har studeret på Carampa cirkusskole i Madrid og på Dokk i Stockholm. I 2009 grundlagde hun sit eget kompagni Atempo Circ, som hun har optrådt med verden over. Hun er også en del af F.R.E.N.È.T.I.C Collective. Hun har gennem årene arbejde med kendte cirkuskompagnier som Cirkus Cirkör, Les 7 Doigts de la Main, The Hole 2, Circ Cric, Circo Wonderland, Krystallpalast Varieté.

Danae Wollen & Samuel Arnold Keane/Ireland –  Where Seaweed Dances – 20 min

Where Seaweed Dances er en blanding af levende musik, akrobatisk bevægelse og teater skabt på baggrund af en undersøgelse af kystområder og studier af kystens bevægelser og lyde fra mennesker, dyr og tang, der lever, hvor land møder hav. Havet er inspirationen, som det har været i generationer, gennem mytologi og musik af både irske og græske historiefortællings-traditioner.

Danae Wollen er en samtidscirkusartist, med speciale i gulvakrobatik, cyr-hjul og aerial dans. Samuel Arnold Keane er musiker og multidisciplinær kunstner.

Antoinette Helbing – THE LAUGHING GAME plus præsentation af arbejdet med The Laughing Crowd under Island Connect residency – 30 min

Antoinette har arbejdet koreografisk med at undersøge latter. Latteren undersøges seriøst som social kommunikation, kropslig tilstand, klukkende lyd og sprudlende fornemmelse, dens smitsomme kraft og ​dens befriende virkning. ​Hun skabte i 2020 solo-forestillingen The Laughing Game, som en hyldest til latter – en fejring af dens funktioner & underfundigheder i krydsfeltet mellem dans, installation og koncert tæt på publikum. Forestillingen vises sammen med en præsentation af Antoinettes nye undersøgelse sammen med Birgitte Skands The Laughing Crowd, som skal have 8 dansere og en hel ny grad af deltagerinvolvering.

Antoinette Helbing er en tysk danser og koreograf med base i København.

Irma Unušić, Sabrina Fraternali og Anna Javoran/Croatia – The Secret Garden – Island Connect work-in-progress showing – 15 min

The Secret Garden er titlen på en stedsspecifik og deltagerinvolverende forestilling for unge over 14 år udviklet af de 3 unge dansere. I forestillingen ledes efter stedets gode ånd (Genius Loci) ud fra deltagernes forbindelse til omgivelserne. Formålet er at genoprette harmoni og en bedre energi rum, der måske er blevet uinteressant, uproduktivt og kedeligt for dem der dagligt bruger dem. Der vil blive vist bevægelsesmateriale og ideer fra forestillingen.

Kl. 21 – ekspressiv dans solo efterfulgt af danseparty. Pris 100 kr.

Keren Rosenberg/Israel & Holland – Margela is going primal – 30 min

Publikum får lov at prøve Kerens Body-House metode og se hende transformere, når hun skaber figuren Margela en energi konstellation, der tager os alle ind i kropslig væren og udfoldelse. Det er en ode til hendes forfædres ånd: en kamplysten helt med et blødt hjerte. Kerens solodans er baseret Body-House metoden, som er kernen i hendes kunstneriske udtryk og processer. Det er en fysisk kropsliggjort og intuitiv metode, der nærmer sig kroppen som et kar, der bærer energi og vibration, hvor huden fungerer som en tovejsvæg, der medierer mellem det personligt-intime og det universelle energiske flow, der er omkring os og i os.

Keren Rosenberg er en Amsterdam-baseret performancekunstner, koreograf og udvikleren af ​​Body-House-metoden. Som kunstner udforsker hendes arbejde temaer som forbindelse, frigørelse, gensidighed og energi. Hun har undervist og performet over hele verden.

Det anbefales at købe billet på forhånd via dette link til billetkøb. Rest pladser kan købes i døren.

Kulturuge visningerne er støttet af Bornholms Kulturuge, Bornholms Regionskommune, Statens Kunstfond og Creative Europe. Find andre kulturuge arrangementer her

Her er arkiv for afholdte workshops og arrangementer i 2017-22