Afholdte arrangementer 2017-23

2023

21/9 kl. 19 på BIRCA – mød Klippekroppe kunstnerne

BIRCA laver introduktion og forsmag på det store KLIPPEKROPPE projekt, der vises 23-24/9. Kom og mød kunstnerne, og hør/se, hvad de har arbejdet med, så du er forberedt på weekendens store visning.
Gratis og vi byder også på god Mikkeller øl fra fad for at fejre projektet

23. & 24. SEPTEMBER kl. 8.30-19.30 KLIPPEKROPPE PERFORMING LANDSCAPES BORNHOLM

En fejring af jævndøgn med otte iscenesættelser i otte bornholmske landskaber

Reflektioner over dagene kan læses her på dansk og engelsk:

Kevin Doyle: https://www.metropolis.dk/blog-klippekroppe/

Bente Larsen: https://www.metropolis.dk/en-rejse-i-tid-og-rum/

Ved jævndøgn rykker otte kunstnere ud i Bornholms landskaber for at genskabe balance og forbindelse mellem menneskekroppe og naturens klippekroppe. Kan jævndøgnet som en magisk portal hente energier, fortællinger og følelser frem, der retter op på årtusinders ubalance og bringer os nærmere hinanden? Menneskene og klipperne.

Fra Madsebakke i nord til Dueodde i syd. Fra Frennemark i øst til Rønne Havn i vest. Kunstnerne fører os øen rundt. Fra Helligdomsklippernes spektakulære klippefremspring over de mytiske bautasten og vandreblokke til klitterne med verdens måske fineste sand.

Kunstnerne er billedkunstner Ben Woodhams, koreograf Dorte Bjerre Jensen, iscenesætter Ilon Lodewijks, performer Katinka Wissing, billedkunstner Lene Degett, koreograf Manon Duquesnay og koreograf Peter Vadim.

Læs mere om det store KLIPPEKROPPE projekt som vi skaber i samarbejde med Metropolis på dette link – her er også praktiske oplysninger.

2/9 kl. 14 – MYKA viser research på projektet MYCELIUM med deltagelse af babyer 2-24 mdr.

MYCELIUM skal være en sansemættende oplevelsesrejse med dans og installationen for både babyer 2 – 24 måneder og deres voksne. Forestillingen handler om svampenes magiske evner til at skabe forbundethed, omsorg og balance i naturens økosystemer.

De første undersøgelser sker på BIRCA og afsluttes med en visning af materialet, hvor vi håber at se babyer og voksne til en særlig eftermiddag.

Aldersgruppe 2 – 24 måneder

Varighed ca. 30 – 40 min. 

MYCELIUM har premiere på Anemonen i København den 3 februar 2024.

KREDITERING:

En forestilling i samarbejde med MYKA og Anemonen

Koreograf: My Grönholdt

Scenograf og billedkunstner: Anne Sofie Vermund

Komponist: Erik Christoffersen

Kostumedesign: Stina Resting

Medvirkende dansere: My Marie Nilsson & Joel

Idé og konceptudvikling: Anne Sofie Vermund og My Grönholdt

Konsulent: Amalie Smith

Regi: Tine Als

Scenemester: Christoffer D. Pihl

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfond, Københavns Kommune, William Demant Fonden, Augustinus Fonden og BIRCA International Residency.

OM MYKA

MYKA blev etableret i 2013 af My Grönholdt (SE/DK) og Katya R. D. Nielsen (FO/DK), dansere og koreografer, begge uddannet fra Den Danske Scenekunstskole. Kompagniet ledes nu af My Grönholdt.

MYKA skaber særlige rum for familier, der styrker båndene mellem dem. MYKA giver et roligt og magisk univers, der reelt kan give både børnene og de voksne i deres liv en meditativ ro, en sanselig stimulation og en nær oplevelse.

Link til mere om forestillingen.

BIRCA PRÆSENTERER ISLAND CONNECT KUNSTNERE 24/8 kl. 17

Det vil være muligt at møde dette års Island Connect kunstnere: danskerne performance kunstner Linh Le og kostumeskaber Charlotte Østergaard samt italienske performancekunstner Alessandra Grieco. De 3 vil sammen og hver for sig gå på opdagelse i det Bornholmske landskab og se på kollektive processer og delinger. Hvordan kan vi sammen adressere den krise vi er en del af omkring klima og biodiversitet?

24/9 deler de deres metoder og research. Det vil foregår udenfor hvis vejret er til det eller rykker vi ind i salen. For at se mere om arbejdet undervejs kan man følge vores facebook. De eksperimentere så vi kan ikke vide før på dagen hvad der faktisk kommer til at ske – men det vil nok være interaktivt og lærerigt. Og det er gratis – bare duk op.

BIRCA PRÆSENTERER QUEER SCENEKUNST 30/6 kl. 19-20.30

6 queer identificerende scenekunstnere har fra 19/6 arbejdet på BIRCA for at skabe scenekunst sammen og hver for sig. Nu viser de, hvad de har arbejdet med: flydende kønsidentitet, hvad spiritualitet betyder i queers liv, hvordan den queer krop opleves og meget andet – alt sammen skabt i dialog med den omkringliggende Bornholmske natur.  Det er en invitation ind i maskinrummet, der hvor kunst bliver til. Det er sårbart og smukt. Vi ved ikke hvad der kommer til at ske, men hvis du er nysgerrig på ny kunst, på queer undersøgelser af køn eller hvordan det relatere sig til landskabet og naturen omkring os og gerne vil overraskes – så kom med. De 6 scenekunstnere er:

Israel Aloni, født i Israel og bosat i Sverige og kurator for forløbet

Tis Aly, født i Brasilien og bosat i Tyskland

Priiya, IndienPhillip Adams, Australien

Viljar Moe, Norge

Kat Staub, Danmark 

BIRCA stiller skarpt på, hvordan scenekunsten kan agere i forhold til den klima- og biodiversitetskrise, vi befinder os i. Vi vil gennem kunstneriske udtryk og interventioner bidrager til at skabe visioner for en fremtid, hvor vi kan leve i harmoni med den natur, vi er en del af. Kunstnerne er optaget af at undersøge landskab, natur, og arternes levevilkår og vil vise deres undersøgelser med sensoriske og sanselige visuelle virkemidler.

2/6 kl. 19-20.30 BIRCA WOMEN UNDERSØGER BORNHOLMSK NATUR

6 kvindelige scenekunstnere har arbejdet i maj måned i den Bornholmske natur for at skabe scenekunst enten sammen eller hver for sig. De kommer fra Australien, USA, Danmark, Bulgarien, Finland og Letland. Her i slutningen viser de, hvad de har arbejdet med. Det er en invitation ind i maskinrummet, der hvor kunst bliver til. Det er sårbart og smukt. Vi ved ikke helt hvor det ender, men hvis du er nysgerrig på ny kunst og hvordan det relatere sig til klimakrise, biodiversitet og landskabet og gerne vil overraskes – så kom med.

20/5 kl. 17-17.30 WAITING FOR THE BAD THING TO HAPPEN af Noora Hannula/The Nordic Beasts – arbejdsvisning

Inspireret af nutidige skildringer af “verdens ende” udforsker WAITING FOR THE BAD THING TO HAPPEN med humor og begavet koreografi de ting, vi anser som meningsfulde eller værd at iscenesætte og dele, når vi bliver konfronteret med vores egen dødelighed – og vores ønske om at afslutte med et brag!

Showet starter med, at publikum møder fem unge dansere – Bjartey Élin (IS), Lauri Lohi (FI), Thea F. Möller (SE/UK), Shelmith Øseth (NO) og Rune Klenø (DK), som vil byder velkommen til denne menneskehedens sidste selvhjælpsgalla, hvor vi forbereder os på at møde Afslutningen på den mest meningsfulde måde og selvfølgelig også med det største brag!

Den kendte finske koreograf Noora Hannula er for nyligt flyttet til Bornholm, og det er en stor glæde for BIRCA at byde hende velkommen her på øen og på BIRCA. Forestillingen som er støttet af Statens Kunstfond og Nordisk Kulturfond vil senere have premiere under Bornholms Kulturuge, hvor den vises på Campus Bornholm. Den er skabt til et ungt publikum – så tage endelig 13-årige og opefter med – og visningen er ganske gratis – bare duk op!

2022

Bornholms Kulturuge 2022 – onsdag 21/9

BIRCA Kulturuge festival – 7 internationale forestillinger skabt af kvinder i dans og cirkus

Et skønt program med 7 forestillinger skabt af kvinder, der arbejder med dans og cirkus med forestillinger for familier og for voksne, hvor man kom til at forstå græsset, dansede med træerne, bevægede sig med tangen, gik i dyb forbindelse med latteren, forstod de rum vi omgiver os med og mærkede dansens fysiske styrke og energetiske natur.

Familie arrangement 15.30-18

kl. 15.30-17 Linh Le/Danmark – Becoming grass – udendørs workshop for familier (alder 6+, max 15 deltagere). Pris 50 kr.

Kom med til en sjov workshop for familien hvor du lærer at være og forstå græsset. Bliv din egen klimaaktivist og kæmp for de uddøende arter.

Performancekunstner og klimaaktivist Linh Le deltog i BIRCA’s international residency The Climate Crucible i 2021, hvor hun undersøgte at forvandle sig til en græsart gennem stemme, krop og ritualer – som en måde at nærme sig arten, forstå, lytte og dele smerten over at verdenen befinder sig i en klima- og biodiversitetskrise, hvor arter uddør i rekordfart. Græsarten som f.eks. Baltisk Svingel, der findes på Bornholm, er truet i Danmark, det vil sige at den er i høj fare for at uddø. 

Linh Le er performer og koreograf og desuden medlem i performance aktivist kollektivet Becoming Species, der i tæt alliance med Extinction Rebellion, laver performative aktioner og kæmper for klimaretfærdighed og reel handling på klima- og biodiversitetskrisen.

Kl. 17: HVILKEN PLANET ER DU? af Nikolina Komljenović/Kroatien – forestilling for familier børn 4+. Pris 50 kr.

To dansere hænger i luften i reb over publikum og invitere os til at slå os ned og deltage i deres leg med objekter og stof omkring dem. De udforsker rummet sammen med os, som et helt nyt sanseligt landskab, hvor noget er skrøbeligt og usikkert, men kan rumme os alligevel.

HVILKEN PLANET ER DU? er en deltagende forestilling for et ungt publikum med en meget stærk visuel atmosfære, der udgår fra sansebevægelser, lyd, lys og scenografi. De optrædende oplever planeten og universet omkring dem med deres følesans.

HVILKEN PLANET ER DU? er skabt i et Island Connect residency i 2021.

Kl. 19 – 20.30 Island Connect program

Alle 4 forestillinger er skabt under Island Connect residencies her i 2022.

Marilén Ribot/Mallorca – Dancing with the trees 15 min

Marilén er gået i gang med et projekt, hvor hun danser med træer på alle de steder hun opholder sig rundt i verden. På BIRCA vil hun danse med vores store Kastanjetræ i en 15 min solo.

Marilén Ribot har i 2022 været del af Island Connect projektet. Hun startede cirkus i en alder af 24, og har studeret på Carampa cirkusskole i Madrid og på Dokk i Stockholm. I 2009 grundlagde hun sit eget kompagni Atempo Circ, som hun har optrådt med verden over. Hun er også en del af F.R.E.N.È.T.I.C Collective. Hun har gennem årene arbejde med kendte cirkuskompagnier som Cirkus Cirkör, Les 7 Doigts de la Main, The Hole 2, Circ Cric, Circo Wonderland, Krystallpalast Varieté.

Danae Wollen & Samuel Arnold Keane/Ireland –  Where Seaweed Dances – 20 min

Where Seaweed Dances er en blanding af levende musik, akrobatisk bevægelse og teater skabt på baggrund af en undersøgelse af kystområder og studier af kystens bevægelser og lyde fra mennesker, dyr og tang, der lever, hvor land møder hav. Havet er inspirationen, som det har været i generationer, gennem mytologi og musik af både irske og græske historiefortællings-traditioner.

Danae Wollen er en samtidscirkusartist, med speciale i gulvakrobatik, cyr-hjul og aerial dans. Samuel Arnold Keane er musiker og multidisciplinær kunstner.

Antoinette Helbing – THE LAUGHING GAME plus præsentation af arbejdet med The Laughing Crowd under Island Connect residency – 30 min

Antoinette har arbejdet koreografisk med at undersøge latter. Latteren undersøges seriøst som social kommunikation, kropslig tilstand, klukkende lyd og sprudlende fornemmelse, dens smitsomme kraft og ​dens befriende virkning. ​Hun skabte i 2020 solo-forestillingen The Laughing Game, som en hyldest til latter – en fejring af dens funktioner & underfundigheder i krydsfeltet mellem dans, installation og koncert tæt på publikum. Forestillingen vises sammen med en præsentation af Antoinettes nye undersøgelse sammen med Birgitte Skands The Laughing Crowd, som skal have 8 dansere og en hel ny grad af deltagerinvolvering.

Antoinette Helbing er en tysk danser og koreograf med base i København.

Irma Unušić, Sabrina Fraternali og Anna Javoran/Croatia – The Secret Garden – Island Connect work-in-progress showing – 15 min

The Secret Garden er titlen på en stedsspecifik og deltagerinvolverende forestilling for unge over 14 år udviklet af de 3 unge dansere. I forestillingen ledes efter stedets gode ånd (Genius Loci) ud fra deltagernes forbindelse til omgivelserne. Formålet er at genoprette harmoni og en bedre energi rum, der måske er blevet uinteressant, uproduktivt og kedeligt for dem der dagligt bruger dem. Der vil blive vist bevægelsesmateriale og ideer fra forestillingen.

Kl. 21 – ekspressiv dans solo efterfulgt af danseparty. Pris 100 kr.

Keren Rosenberg/Israel & Holland – Margela is going primal – 30 min

Publikum får lov at prøve Kerens Body-House metode og se hende transformere, når hun skaber figuren Margela en energi konstellation, der tager os alle ind i kropslig væren og udfoldelse. Det er en ode til hendes forfædres ånd: en kamplysten helt med et blødt hjerte. Kerens solodans er baseret Body-House metoden, som er kernen i hendes kunstneriske udtryk og processer. Det er en fysisk kropsliggjort og intuitiv metode, der nærmer sig kroppen som et kar, der bærer energi og vibration, hvor huden fungerer som en tovejsvæg, der medierer mellem det personligt-intime og det universelle energiske flow, der er omkring os og i os.

Keren Rosenberg er en Amsterdam-baseret performancekunstner, koreograf og udvikleren af ​​Body-House-metoden. Som kunstner udforsker hendes arbejde temaer som forbindelse, frigørelse, gensidighed og energi. Hun har undervist og performet over hele verden.

Kulturuge visningerne var støttet af Bornholms Kulturuge, Bornholms Regionskommune, Statens Kunstfond og Creative Europe.

BIRCA WOMEN PRÆSENTATIONER FREDAG DEN 3/6

Visning med de BIRCA Women residency med 7 scenekunstnere med udgangspunkt i naturforståelse, gender eller magtstrukturer.

De 7 kunstnere var:

Cathrin Nørgaard/Bornholm

Caroline Blomqvist/Sverige og Danmark

Siri Bengtén/Sverige

Karolina Pietrzykowska/Polen & Danmark

Dorte Bjerre Jensen/Danmark

Georgia Kapodistria/Cypern og Danmark

Katinka Wissing/Danmark

Og det kan kun lade sig gøre fordi Statens Kunstfond støtter det. Samtidig har Bornholms Regionskommune og Fog Fonden støttet os.

Island Connect visninger 13/5-22

Sæsonen på BIRCA er nu startet med vores første af to Island Connect residenser. Island Connect er vores Europæiske ø-netværk, hvor kunstnere arbejder med Ø-identitet på en række kunstneriske residenser hos os og vores partnere rundt på øer i Europa: Mallorca, Cres/Kroatien, Naxos og Ireland. Man kan læse meget mere om projektet og vores partnere her. og her er en brochure der introducere alle de kunstnere der medvirker i år. Projektet er støttet af Creative Europe, Statens Kunstfond, Fogs Fond og Bornholms Regionskommune. Lige nu har vi besøg af scenekunstnere fra Danmark og Mallorca, og de to grupper vil gerne dele ud af deres proces.

PATCHWORKS er et København-baseret dansekollektiv bestående af Cecilie Schyth Kjær og Marcus Alexander Roydes. Under deres ophold på BIRCA vil de udforske materiale til deres kommende forestilling med arbejdstitlen Ode to Y2K – et stykke der vil kigge kærligt og kritisk tilbage til årtusindskiftets glitrende, lokkende, grimme, vanvittigt fascinerende og til tider dybt problematiske kultur.

“Arc Endins” (der betyder gennem buen) er et teater-danse-musik projekt skabt af Pau PascualMarga Salas og Sebastià Bover (Mallorca). De er i gang med at undersøge den isolation som øboere har udviklet på Bornholm, Mallorca og Naxos både inden for nationale områder, i vores private rum og indenfor grænserne af vores egen krop og eksistens – kan vi tale om en særlig øbo-arketype. Et vigtigt fakta er at øer gennem historien har været besat af forskellige kulturer, og øboerne har reageret på dette ved at finde deres egne måder af skabe balance og sameksistens fx mellem udefra kommende religioner og hedenske traditioner. De har observeret unikke detaljer omkring dette på Mallorca, nu er de i gang med at undersøge Bornholm. Finde de mon en særlig arketype her?

BIRCA Kulturuge Festival 19/9-21

2 udstillinger under temaet No Man is an Island med kunstnere Ida Tjalve og Carolina Nilson fra Bornholm og Dea Botica fra Kroatien kan ses før efter og i pausen.

2 gange Island Connect Ny-cirkus forestillinger i uddrag, skabt under Island Connect Residencies:

Katheen Doherty/Alexander Duarte/Irland/Portugal – “Martyr”NB FOR VOKSNE

Forestillingen viser en kvindes kamp med sit mørke sind i okkulte og esoteriske symboler med brug af aerial dans.

Beverly Grant/Skotland

Beverly Grant arbejder med et Cyr Wheel og vil kombinere sine cirkuskunstnere med en udforskning af Bornholms ler og tradition for keramik.

kl. 17 Nike Herrberg ”To twerk or not to….”

Nike er så woke, at hun ønsker at annullere sig selv. Tysker (!) Cis kvinde (!) hvid (!) hetero (!) og knapt tatoveret. Værre er kun gamle hvide mænd!

Desværre er resultatet af hendes selvannullering så kedeligt, at hun nu må åbne munden igen. Og danse! Twerke (!) Må Nike overhovedet det? Twerk er afrikansk kulturarv. Se og bedøm selv.

Identitetspolitik er skønt, men rejser mange spørgsmål – Nike tager dem alle op i dette nye forrygende soloshow, der har premiere under kulturugen.

Nike Herrrberg er komiker og artist fra Tyskland, men bosat på Bornholm.

Israel Aloni/ Svensk/Israelsk – ”My Body, My Nation”NB FOR VOKSNE

Danser og koreograf Israel Aloni, der er leder af det svenske dansekompagni ilDance og har delvis base i Australien viser sin solo forestilling der blev udviklet i residency på BIRCA i 2018. En forestilling der griber an til en dekolonisering af kroppen, en måde at undersøge hvad der præger vores kroppe i vores opvækst.

”You can chain me, you can torture me, you can even destroy this body, but you will never imprison my mind.” – Mahatma Gandhi

Programmet er støttet af Bornholms Kulturuge, Bornholms Regionskommune, Statens Kunstfond og Creative Europe i forbindelse med Island Connect samarbejdet.

31/7 ALIEN visning

ALIEN er en dans om det fællesskab, vi kalder samfundet. Til Steve Reichs ikoniske ‘Music for 18 musicians’ oplever vi abstrakt og rituel handling og en hyldest til alle dem, der opleves som – og oplever sig selv som – fremmede; en ALIEN.

Når du som publikum sætter dig ned og betragter denne dans, er det på samme måde som du betragter nogle af de andre abstrakte kunstformer, for eksempel billedkunst. Uden fortælling, uden traditionel dramaturgi – men som en direkte fysisk og visuel oplevelse.

ALIEN er en meditativ og tidløs dans, en stor levende statue af mennesker i bevægelse.

ALIEN er det seneste værk fra finsk fødte, og dansk-baserede prisbelønnede koreograf Taneli Törmä. I mere end 10 år har den klassisk uddannede Törmä undersøgt, hvordan dans – i enhver form – kan understøtte og styrke fællesskabet.

ALIEN er støttet af Statens Kunstråd og sammen med tre andre europæiske projekter er ALIEN udvalgt til Big Pulse Dance Alliance Open Air Commissions. Big Pulse Dance Alliance er et partnerskab mellem 12 europæiske dansefestivaler og institutioner og er medfinansieret af Den Europæiske Unions Creative Europe Program.

ALIEN får premiere fredag den 12. november på Kunstbygningen Filosoffen, Odense som en del af Taneli Törmä Location X’s 10 års festprogram.

Koreografi: Taneli Törmä

Dansere: Louise Mochia, Tina Damborg, Annamaija Rolff-Petersen, Cecilie Schyth Kjær, Cirkeline Dahl Bondesen, Chris-Paschal Englund Braun, Mikaël Vivien Orozco Madsen, Marie Keiser-Nielsen, Sarah Pini og Amalie Sabrine Laudikos.

Musik: Steve Reich : ‘Music for 18 Musicians’, Innova Recordings, GVSU New Music Ensemble, Bill Ryan. Performed with the permission of Boosey & Hawkes Music Publishers Limited.

Lys designer: Kenneth Danielsen

Walking landscapes Bornholm 11-20/6

10 kunstnere vandrerede gennem Bornholm. Én kunstner hver dag i 10 dage. I 12 timer vandrerede de ud i det bornholmske landskab og man kunne følge med i landskabet eller på live-stream på facebook. De 10 kunstnere havde en særlig relation til Bornholm. Med dette kendskab i rygsækken tog de os med til gemte og glemte steder på en rejse ind i øens natur, myter, stemninger, fænomener og hemmeligheder.

Programmet for Bornholm så således ud:

11/6 kl. 8-20: Emma Harris gik fra Bølshavn til Årsdale – se detaljer her

12/6 kl. 8-20: Lene Degett gik fra Sandvig Bugt til Klondyke – se detaljer her

13/6 kl. 10-22: Manon Siv gik fra Ekkodalen til Hammeren – se detaljer her

14/6 kl. 8-20: Ben Woodhams gik fra Rømersminde til Kærgårds fugletårn – se detaljer her

15/6 kl. 8-20: Anna Pedersen gik fra Oksemyr langs Højlyngsstien Nordvest – se detaljer her

16/6 kl. 8-20: Ninna Lund Westerdahl gik fra Bavnehøjen til Vangs Granitbrud – se detaljer her

17/6 kl. 7-19: Ilon Lodewijks gik fra Gamle Borg til Madsebakkerne – se detaljer her

18/6 kl. 9-21: Franz Bomberg gik fra Svaneke til Hammerhus – se detaljer her

19/6 kl. 9-21: Samuel Collins & Sho Murayama gik ved Mønstergård i Østermarie – se detaljer her

20/6 kl. 6-18: Annelie Grimwade Olofsson gik fra Bobbe Å til Årsdale havn – se detaljer her

Se mere om det store projekt og sammenhængen det indgik i – samt følg streamer her.

15/6 Acting For Climate

Samtale og udveksling med Acting for Climate – en skøn gruppe af nordiske cirkusartister/performere, der arbejder gennem forskellige projekter for en mere bæredygtig fremtid.

De laver klima forestillinger, samarbejder med klima forskere og NGO’er om ekspertise indenfor området og har workshops for scenekunstnere med det formål at udbrede kendskabet til miljøproblematikker og hvordan kunsten kan bruges aktivistisk.

Læs om hele projektet her: Actingforclimate.com

29/5 BIRCA Women visninger

7 kvindelige scenekunstnere var samlet til BIRCA Women residency, der var støttet af Statens Kunstfond. Der var gang i udvikling og udveksling på alle leder, og den gode energi bredte sig sammen med den kreative kraft og masser af ideer. Deltagende kunstnere var:

Nike Herrberg, tysk cirkusartist bosat på Bornholm
Karolina Wojtowicz, svensk-dansk cirkusartist
Jasmin Sofie Sabroe, dansk-fransk cirkusartist og danser
Alice Presencer, irsk-dansk danser og sanger
Tanya Rydell Montan, svensk-dansk dansekunstner
Birgitte Lundtoft, dansk dansekunster
Lene Kreilgaard, dansk dansekunstner

Residency var organiseret sammen med Rikke Lund Heinsen.

15/5-21 Island Connect visninger Græske/Danske kunstnere

Zoi Mastrotheodorou & Eirini Tiniakou/Grækenland – Kolyva

Kolyva er et traditionelt måltid der i Grækenland er forbundet med død og genfødsel, det symboliserer jorden, hvor alting gror og genopstår i en naturlig proces. Kunstnerne Zoi og Eirini har været på opdagelse i det bornholmske landskab og observeret det naturlige og sociale landskab som baggrund for forestillingen.

Danseren Zoi skaber en forestilling med udgangspunkt i deres observationer og naturens processer, Eirini ”klæder” den med organiske materialer og relikvier af menneskelig aktivitet fundet langs veje og på loppemarkeder. Tilsammen skaber de en enhed af liv og død, en forestilling der er en konstant handling af reinkarnation, der vil legemliggøre vold, latterlighed og neo-primitivitet.

The Amazing Other/Danmark – Ligesom Lav

Cirkusartisterne Lalla og Eivind er fascineret er lav – den helt naturlige hårdføre biologiske mekanisme, der gro overalt og dækker 8 % er vores jord. Lav gror altid på noget – træer, klipper etc, men gør aldrig skade på det den gro på. Den er sit eget økosystem skabet af en ligestillet symbiose normalt mellem svamp og alge.  

Nu har artisterne undersøgt de forskellige lav arter på Bornholm for at blive inspireret af dette specielle økosystem til deres næste forestilling. Som performere er de især optaget af at eksperimentere med, hvordan de kan genskabe den ligestillede symbiose der er i lav, som en relation mellem performere og publikum. Lav arter indgår også som visuelt materiale i forestilling.

2020

BIRCA Kulturugen program 13/9

Vi havde et fint lille program med i alt 5 unge/nye kunstnere vi præsenterer under kulturugen i et samlet program søndag den 13/9: 3 gange Island Connect work-in-progress, Antoinette Helbing og Manon Duquesnay.

Kl. 16 startede vi med at vise work-in-progress visninger af de danske, kroatiske og græske kunstnere, der har deltaget i projektet Island Connect op til Kulturugen. Projektet var støttet af Statens Kunstfond, Bornholms Regionskommune og Kulturugen.

Den danske gruppe hed Jokers Dinner og er et interdisciplinært kunstnerkollektiv, der arbejder med interaktive ceremonialle værker. De var i gang med arbejdet med forestillingen “Lost? – An Identity Hunt”, hvor fortabte, globale verdensborgere kan genfinde deres stjålne identitet og generobre deres privatliv – alt det vi alle har mistet til data, kunstig intelligens og samfundets stigende overvågning.

Den græske gruppe hed Creo Dance Company og er ledet af koreograf Polina Kremasta. De havde indsamlet materiale fra folkedanse flere steder i verden. Forestilling hedder ”Commun” og der blev vist uddrag fra denne.

Den kroatiske gruppe Soundspiels arbejder med mix media projekter og består af filmmaker/forfatter Nicole Hewitt, media/lyd kunstner Ivan Slipčević samt billedkunstner Vida Guzmić. De arbejdede med vandringer i landskabet og viste uddrag af deres værk.

Efter de 3 visninger bød vi velkommen til danser og koreograf Antoinette Helbing og hendes forestilling THE LAUGHING GAME, der blev vist i BIRCAS gårdhave. Det e​r en koreografisk undersøgelse af latter, der bevæger sig i krydsfeltet mellem dans, installation og koncert tæt på publikum. Latteren undersøges seriøst som social kommunikation, kropslig tilstand, klukkende lyd og sprudlende fornemmelse, dens smitsomme kraft og ​dens befriende virkning. ​ THE LAUGHING GAME e​r en hyldest til latter – en fejring af dens funktioner & underfundigheder. Visningen var støttet af Kunstfondens Sommerpulje.

Forestillingen blev efterfulgt af film installationen AFTERLAUGHTER, som tager udgangspunkt i The Laughing Game, og med filmmediet undersøger nye vinkler på latteren, dens bevægelser og skrøbelighed.

Dagen blev afsluttet med danseforestillingen Médula af den dansk-spanske duo Manon & Borja. Manon & Borjas vision er at uddybe dans og bevægelse, fra et anatomisk og sansende udgangspunkt. Forestillingen arbejder med rygmarven som inspirationskilde, og arbejder med følelser og sensationer af stilhed, frustration, lammelse, mobilitet og frihed.

Duoen består af Manon Siv Duquesnay, international danser og koreograf, opvokset på Bornholm, samt hendes partner Borja Llorente, danser og koreograf fra Madrid.

Promenadeforestillingen Spor – en togrejse til fods 15 & 16/8 Forestillingen spillede i Klemensker og bestod af en vandretur på ca. 4 km, der varer ca 2 timer – Læs mere her

I løbet af foråret 2020 blev der afholdt en række visninger med kunstnere der deltog i corona residencies og Island Connect, men pgra. smittefare blev de afholdt internt med kun få særligt inviterede.

2019

Artistic Entrepreneurship workshop 26-29. september

Kurset blev afholdt med deltagelse af: Duqlav Dance (Manon Siv Duquesnay (DK) og Dasha Lavrennikov (E)), Leja Jurišić (SLO), Judith Clijsters (B) og Teater Bæst/Eja Due. Undervisere ud over Susanne: Judith Knight fra Arts Admin, Nan van Houte (tidligere IETM leder) samt Pia Buchardt med 30 års erfaring fra international kulturproduktion i Aarhus.

15/9 – Naturen Kalder af Daily Fiction (led i Bornholms Kulturuge)

“Min smartphone er natur. Og jeg er. Jeg prøver at begribe det.”
Kropslig og musikalsk performance undersøger grænsen mellem menneskeligt liv og dødt stof, og taler ind i debat om bæredygtighed, ny teknologi og vores måde at leve på.

13/9 – Island Connect Visning (led i Bornholms Kulturuge)
Som afslutning på 4 ugers residency på hhv Silba i Kroatien og BIRCA på Bornholm viste de to deltagende kunstnergrupper deres work-in-progress frem. Den dansk/svenske koreograf My Grönholdt og hendes dansere havde arbejdet på projektet OCEAN (bye bye plastic), som også er støttet af Statens Kunstfond. Projektet er en interaktiv forestilling og installation for familier, med fokus på Klimaforandringer og bæredygtighed. Projektets tematik er plastik i havet, med håbet for et sundt hav, til de kommende generationer af liv.

Silvija Dogan og Maja Rivić fra Kroatien havde arbejdet med stemmen i relation til kroppen og den omgivende natur, og hvordan den forandre sig i tid og sted.

27/8 Paula Meru & Thomas Bentin visning

En lille visning med to skønne kunstnere der var i residency på BIRCA.

Thomas Bentin (Danmark) er koreograf og danser, og arbejder indenfor genrerne moderne dans, danseteater og fysisk teater.

Paula Meru (Chile) er uddannet danser med speciale i Bharatanatyam, den klassiske indiske dans fra Sydindien.

De har med deres recidency givet energi og fokus til koreografiske ideer som har kaldt på opmærksomhed i gennem længere tid.

Thomas Bentin: jeg arbejder med udgangspunkt i den stærkt ekspressive ritualistiske dans HAKA fra New Zealand og den inspiration, som dette ritual giver mig. Og søger under dette ophold at give denne inspiration andre fysiske former.

Paula Meru: Dette ophold er dedikeret til udviklingen af en koreografisk klassisk komposition til ære for den hinduistiske gud Shiva og de koncepter som han står for, som f.eks. rytme, forandring og balancen mellem det maskuline og feminine.

Desuden er de sammen i gang med at undersøge et møde mellem den vestlige moderne dans og den orientalske klassiske dans gennem bevægelse og lyd.

De vil dele de foreløbige resultater af denne undersøgelse gennem en visning af det koreografisk materiale de arbejder med under dette ophold.

De vil dele de foreløbige resultater af denne undersøgelse gennem en visning af det koreografisk materiale de arbejder med under dette ophold.

6/8 Den blå time – visning af process med Julie og Birgitte

Vi bød velkommen til en åben visning og refleksion med dansere & koreografer Birgitte Lundtoft og Julie Schmidt Andreasen.

Vi invitererede til en aftensession, hvor den blå time, lysskiftet efter solen går ned og før den står op, var omdrejningspunkt for en kunstnerisk undersøgelse af bevægelse, berøring og materialer.

Den blå time minder os om, at der sker en skiften i tid, at tiden forandrer sig og forandrer os. Vi har taget denne erkendelse med os ind i et sanserum, hvor dansen kommer til live både langsomt, dynamisk og rytmisk.

28/8 var vi vært for festivalen Contact Zones, der fandt sted i Gudhjem

18/7 Studievisning og videoshowings med Duquesnay/Lavrennikov

Dasha Lavrennikov (RU/US) & Manon Duquesnay (DK/FR), begyndte deres samarbejde i 2017, hvor de undersøger samspillet mellem offentlige rum, lokalsamfund og internationale kunstneriske residencies.

I projektet, Groundless Ground bliver fælles ritualer og festlige traditioner fra forskellige samfund og deres beboere springbræt til performative og kropsliggjorte dialoger og udvekslinger. Dette materialiseres igennem foto og video og med en steds-specifik danseforestilling. De var i juli i residency på BIRCA under projektet Contact Zones der afholdes med støtte fra Creative Europe.

Arrangementet åbnede for en første deling af, hvordan arbejdet havde muteret sig i mødet med den Bornholmske energi og de underjordiske. Først med et åbent studie med danserne, efterfulgt af foto- og videoprojektion med noget af det genererede materiale af Lindon Shimizu.

DuquesnayLavrennikov arbejdede under dette residency med en gruppe internationale dansere og performere; Pierre Enaux (FR), Agnes Grelinger (HU), Oriane Paras (FR), Lindon Shimizu (BR/JP) & Adrian Skjoldborg (DK). Desuden deltog Anya Cloud (US) som dramaturg og konsulent.

TOCIF – TRANSOCEANIC CONTACT IMPROVISATION FESTIVAL BORNHOLM – 1-7. Juli

Første Kontakt Improvisations Festival på solskinsøen Bornholm.

Der var workshops og labs med internationale lærere, daglige jams, en performance aften for lokalbefolkningen og en 12 timers JAM-MARATON.

Lærere: Alessandro Rivellino, Bo Madvig, Camila Cavieres, Dasha Lavrennikov, Roberta Fofonka og Manon Siv Duquesnay.

Festivalen var co-hosted af BIRCA som en del af Contact Zones-projektet med støtte fra EU og støttet af Statens Kunstfond.

Læs mere om festivalen her

Artistic Entrepreneurship workshop 27-30. juni

Susanne var vært for det skelsættende kursus hvor Teater Fluks, Teater Lux og Ida Tjalve deltog. Kurset blev afviklet i samarbejde med projektet Contact Zones med fokus på scenekunst i det offentlige rum med gæstelærere Jens Frimann Hansen/Kunstnerisk leder Passage Festival og Anne Gibiret/Kunstnerisk leder Fira Tarrega.

Læs mere om dette her – booking hos Danig Performing Arts Service

Continuum retreat – Den levende krop 16-19. maj

Spændende workshop med Anne Sophie Anciaux og Jeanne Jensen om kroppens resonanser.

Læs mere om dette her

14/5 – Island Connect visning

Visning af årets første Island Connect kunstnere

Den danske gruppe er ledet af koreograf og danser Sarah Aviaja Hammeken, og hun arbejdede med grønlandske myter og sagn. På Bornholm sammenlignet med myter om de underjordiske.

Den Mallorcanske gruppe hedder Migrants, og også de viste en bid af deres arbejde med deres nye forestilling ”VPO”.  Gruppen bestod af 6 performere, der arbejde men fysisk teater og ny-cirkus – dvs de bruger ingen ord i deres forestilling.

Projektet støttet af Statens Kunstfond.

21/4 – Not on this Earth – Keren Rosenberg og Charlie Prince

Forestillingen “Not on this Earth” henviser til det faktum, at de to som kommer fra Israel og Libanon, aldrig ville kunne mødes på den jord. De har arbejdet med konflikt som tema, og undersøgt, hvordan deres opvækst i kriseområder har påvirket dem selv og deres opfattelse af hinanden. To succesfulde yngre dansere, der mødtes i et energiladet rum.

Mere om projektet og de to dansere her: http://www.kerenrosenberg.com/not-on-this-earth

2018

28-30/9 – Artistic Entrepreneurship workshop

Første workshop vi afholdt med dette emne – Susanne i samarbejde med Sofie Haag. Deltagende kunstnere var: Teater Bæst, Teater Solaris og Keren Rosenberg.

18/9 – Hvordan sætter naturen spor i dansens skabelse?

Danske og kroatiske dansere inviterede til en samtale om natur, krop og dans – helt ind i kunstens maskinrum til det sarte og ufærdige materiale.

BIRCA var under Island Connect residency projektet vært for Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og koreografen Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De viste uddrag af deres arbejde og have en samtale med publikum, om hvordan man skaber og lader sig inspirere af bl.a. naturen.

Vist som led i Bornholms Kulturuge.

3/9 – Meet the artists Vala & Linda

Birca havde besøg af to internationale kunstnere Linda Birkedal fra Norge og Vala Tomasz Foltyn fra Polen – der præsenterede deres værk.

Vala Tomasz Foltyn/Valentine Tanz koreograf, performer, kurator og producer samt leder af Lamella the house of queer arts and Krakow Art House – the home for creative arts. Vala er transgender og er i øjeblikket i gang med et projekt, hvor hun stiller op som kandidat til borgmester posten for Krakow – se mere på: https://valatanz.wixsite.com/valatanz

Linda Birkedal er danser og koreograf som efter at have haft base i London og København, nu arbejder fra Stavanger, hvor hun i 1999  skabte Molitrix Scenekunst. Molitrix Scenekunst (MoS) skaber nutidig scenekunst med udgangspunkt i elektronisk musik, visuel kunst, tekst/stemme og film og har skabt en række roste forestillinger i forskellige formater. Se mere her: www.molitrixscenekunst.com

5/8 – Fortæl NU workshop med Marianne Christensen

Marianne afholdt fortælleworkshop, hvor deltagerne blev skarpe til at få struktur på den mundtlige fortælling. De fik indblik i effektive teknikker til at fange og fastholde deres lyttere, bliver klogere på deres egen fortællestil. De lærte om, hvad der er en god historie og hvordan den fortælles godt.

Marianne Christensen har undervist alle typer af grupper i historiefortælling, blandt andet ejere af gårdbutikker, Bed & Breakfast, kunsthåndværkere, galleriejere, naturguider og mange flere.
– Når man står med sine kunder, er det vigtigt, hurtigt at kunne fortælle en afrundet historie, så man får sit budskab frem og hjælper kunden videre i sin beslutning om at købe eller opleve. En god historie kan ’sælge’ et godt produkt, når den er rigtigt fortalt.

Nærmere oplysninger om Marianne Christensen her

4/8 – Fortællinger fra hjertet med Marianne Christensen

Historiefortæller Marianne Christensen var tilbage med fortællinger i øjenhøjde – uden dikkedarer – fra hjerte til hjerte. ‘Hvad hjertet er fyldt af, løber munden over med’. Marianne Christensen øste af sine aktuelle fortællinger om livet på godt og ondt, om kærlighed og andre store følelser.

Mariannes fortællinger stammer mest fra eventyrenes og myternes verden men også fra hendes eget liv på Lolland og i Sydsjælland med enkelte afstikkere ud i den store verden, hvor hun har rejst en del og opfanget historier. Hun er en medrivende og nærværende fortæller, som kan tryllebinde sit publikum. Marianne arbejder aktivt for at udbrede kendskabet til den mundtlige fortællings magi, og hun har deltaget i internationale festivaler i Danmark, England, Kenya, USA og Indien, hvor hun begejstrede med sin humor og glimt i øjet, selv når hun fortæller de mere alvorlige historier om livets skyggesider. Men mest af alt handler det om kærlighed. og det, som hjertet er fyldt af.

Støttet af Statens Kunstfond.

12-15/7 – MEANINGLESSNESS

En performativ samtale om objekter og mennesker med den australske smykke designer Su san Cohn, som også udstillede på Grønbechsgaard.

Hvordan kan du som borger agerer proaktivt, når din regering handler ud fra værdier, der er fjendtlige i forhold til dine egne værdier?

Læs mere om forestillingen her

9/5 – Clownidoscopio og Teater Bæst

BIRCA havde som led i Island Connect projektet besøg af de to skønne klovne fra Ibiza: Monma og David fra kompagniet Clownidoscopio. De to mimiske klovne skabte en ny forestilling sammen med den danske teaterchef fra Limfjordsteatret Gitta Malling. Sammen arbejdede de med følelsen af at være flygtning. David er på flugt og har intet sted at være, Monma derimod er bundet på 9. generation af familiens æbleplantage og længes efter at komme væk. Hvordan forstår vi hinanden? Hvordan kan vi sætter os ind i, hvordan det er at være den anden? Det er sjovt, fysisk og uden at bruge et ord formidler de et stort registre af følelser for os.

Samtidig arbejdede den danske performer og iscenesætter Eja Due fra Teater Bæst sammen med den iranske musiker og komponist Tin Soheili – også de med tematikken flugt. De undersøgte i ugens løb personlige historier om flugt for at finde ligheder og forskelle i følelsen af flugt, hvad enten den er konkret fysisk eller en indre flugt fra de ting, vi ikke ønsker at tage med os videre i livet. For Tin er flugt en konkret erindring han har med sig fra Iran, for Eja er flugt en mere subtil følelse af at ville væk og ville noget andet.

BIRCA inviterede sammen med kunstnerne til en lille visning af deres work-in-progress. Her kunne man se, hvad de havde arbejdet med og vi fik en dialog med kunstnerne om deres undersøgelser af tematikken flugt.

2017

17/7: Fortællinger fra hjertet med Marianne Christensen

Hvad hjertet er fyldt af, løber munden over med. Marianne Christensen øser af sine aktuelle fortællinger om livet på godt og ondt, om kærlighed og andre store følelser. Mariannes fortællinger stammer mest fra eventyrenes og myternes verden, men også fra hendes eget liv på Lolland og Sydsjælland med enkelte afstikkere ud i den store verden. Det er fortællinger i øjenhøjde – uden dikkedarer.”

19. – 20. september (Bornholms Kulturuge): Transformation Dage – et samarbejde med den internationale Transformation Festival 2017

BIRCA havde i samarbejde med den internationale Transformation Festival hentet 4 forestillinger til øen, som alle tog udgangspunkt i dagsaktuelle temaer og tabubelagte emner. Festivalens tematiske omdrejningspunkt var, hvordan vi bevæger os fra en offeridentitet til at forbinde os med vores autentiske selv og tage ansvaret for vores eksistens på os. De 4 forestillinger belyste på hver deres måde, hvorledes både globale og individuelle skæbneslag også kan være kilde til udvikling, vækst og transformation – personligt og kollektivt.

De fire forestillinger var: “Splastic” af Daily Fiction, “Catharses” af ilDance (SE), “Wisdom of Birds” af Vokalensemblet GLAS og “Girl of Diamond Mountain” af Trueformance /  ved Lotte Arnsbjerg m.fl.

28/7 var vi vært for Contact Zones Festival i Gudhjem – læs mere om dette på denne website: www.contact-zones.dk