Afholdte arrangementer 2017-20

2020

BIRCA Kulturugen program 13/9

Vi havde et fint lille program med i alt 5 unge/nye kunstnere vi præsenterer under kulturugen i et samlet program søndag den 13/9: 3 gange Island Connect work-in-progress, Antoinette Helbing og Manon Duquesnay.

Kl. 16 startede vi med at vise work-in-progress visninger af de danske, kroatiske og græske kunstnere, der har deltaget i projektet Island Connect op til Kulturugen. Projektet var støttet af Statens Kunstfond, Bornholms Regionskommune og Kulturugen.

Den danske gruppe hed Jokers Dinner og er et interdisciplinært kunstnerkollektiv, der arbejder med interaktive ceremonialle værker. De var i gang med arbejdet med forestillingen “Lost? – An Identity Hunt”, hvor fortabte, globale verdensborgere kan genfinde deres stjålne identitet og generobre deres privatliv – alt det vi alle har mistet til data, kunstig intelligens og samfundets stigende overvågning.

Den græske gruppe hed Creo Dance Company og er ledet af koreograf Polina Kremasta. De havde indsamlet materiale fra folkedanse flere steder i verden. Forestilling hedder ”Commun” og der blev vist uddrag fra denne.

Den kroatiske gruppe Soundspiels arbejder med mix media projekter og består af filmmaker/forfatter Nicole Hewitt, media/lyd kunstner Ivan Slipčević samt billedkunstner Vida Guzmić. De arbejdede med vandringer i landskabet og viste uddrag af deres værk.

Efter de 3 visninger bød vi velkommen til danser og koreograf Antoinette Helbing og hendes forestilling THE LAUGHING GAME, der blev vist i BIRCAS gårdhave. Det e​r en koreografisk undersøgelse af latter, der bevæger sig i krydsfeltet mellem dans, installation og koncert tæt på publikum. Latteren undersøges seriøst som social kommunikation, kropslig tilstand, klukkende lyd og sprudlende fornemmelse, dens smitsomme kraft og ​dens befriende virkning. ​ THE LAUGHING GAME e​r en hyldest til latter – en fejring af dens funktioner & underfundigheder. Visningen var støttet af Kunstfondens Sommerpulje.

Forestillingen blev efterfulgt af film installationen AFTERLAUGHTER, som tager udgangspunkt i The Laughing Game, og med filmmediet undersøger nye vinkler på latteren, dens bevægelser og skrøbelighed.

Dagen blev afsluttet med danseforestillingen Médula af den dansk-spanske duo Manon & Borja. Manon & Borjas vision er at uddybe dans og bevægelse, fra et anatomisk og sansende udgangspunkt. Forestillingen arbejder med rygmarven som inspirationskilde, og arbejder med følelser og sensationer af stilhed, frustration, lammelse, mobilitet og frihed.

Duoen består af Manon Siv Duquesnay, international danser og koreograf, opvokset på Bornholm, samt hendes partner Borja Llorente, danser og koreograf fra Madrid.

Promenadeforestillingen Spor – en togrejse til fods 15 & 16/8 Forestillingen spillede i Klemensker og bestod af en vandretur på ca. 4 km, der varer ca 2 timer – Læs mere her

I løbet af foråret 2020 blev der afholdt en række visninger med kunstnere der deltog i corona residencies og Island Connect, men pgra. smittefare blev de afholdt internt med kun få særligt inviterede.

2019

Artistic Entrepreneurship workshop 26-29. september

Kurset blev afholdt med deltagelse af: Duqlav Dance (Manon Siv Duquesnay (DK) og Dasha Lavrennikov (E)), Leja Jurišić (SLO), Judith Clijsters (B) og Teater Bæst/Eja Due. Undervisere ud over Susanne: Judith Knight fra Arts Admin, Nan van Houte (tidligere IETM leder) samt Pia Buchardt med 30 års erfaring fra international kulturproduktion i Aarhus.

15/9 – Naturen Kalder af Daily Fiction (led i Bornholms Kulturuge)

“Min smartphone er natur. Og jeg er. Jeg prøver at begribe det.”
Kropslig og musikalsk performance undersøger grænsen mellem menneskeligt liv og dødt stof, og taler ind i debat om bæredygtighed, ny teknologi og vores måde at leve på.

13/9 – Island Connect Visning (led i Bornholms Kulturuge)
Som afslutning på 4 ugers residency på hhv Silba i Kroatien og BIRCA på Bornholm viste de to deltagende kunstnergrupper deres work-in-progress frem. Den dansk/svenske koreograf My Grönholdt og hendes dansere havde arbejdet på projektet OCEAN (bye bye plastic), som også er støttet af Statens Kunstfond. Projektet er en interaktiv forestilling og installation for familier, med fokus på Klimaforandringer og bæredygtighed. Projektets tematik er plastik i havet, med håbet for et sundt hav, til de kommende generationer af liv.

Silvija Dogan og Maja Rivić fra Kroatien havde arbejdet med stemmen i relation til kroppen og den omgivende natur, og hvordan den forandre sig i tid og sted.

27/8 Paula Meru & Thomas Bentin visning

En lille visning med to skønne kunstnere der var i residency på BIRCA.

Thomas Bentin (Danmark) er koreograf og danser, og arbejder indenfor genrerne moderne dans, danseteater og fysisk teater.

Paula Meru (Chile) er uddannet danser med speciale i Bharatanatyam, den klassiske indiske dans fra Sydindien.

De har med deres recidency givet energi og fokus til koreografiske ideer som har kaldt på opmærksomhed i gennem længere tid.

Thomas Bentin: jeg arbejder med udgangspunkt i den stærkt ekspressive ritualistiske dans HAKA fra New Zealand og den inspiration, som dette ritual giver mig. Og søger under dette ophold at give denne inspiration andre fysiske former.

Paula Meru: Dette ophold er dedikeret til udviklingen af en koreografisk klassisk komposition til ære for den hinduistiske gud Shiva og de koncepter som han står for, som f.eks. rytme, forandring og balancen mellem det maskuline og feminine.

Desuden er de sammen i gang med at undersøge et møde mellem den vestlige moderne dans og den orientalske klassiske dans gennem bevægelse og lyd.

De vil dele de foreløbige resultater af denne undersøgelse gennem en visning af det koreografisk materiale de arbejder med under dette ophold.

De vil dele de foreløbige resultater af denne undersøgelse gennem en visning af det koreografisk materiale de arbejder med under dette ophold.

6/8 Den blå time – visning af process med Julie og Birgitte

Vi bød velkommen til en åben visning og refleksion med dansere & koreografer Birgitte Lundtoft og Julie Schmidt Andreasen.

Vi invitererede til en aftensession, hvor den blå time, lysskiftet efter solen går ned og før den står op, var omdrejningspunkt for en kunstnerisk undersøgelse af bevægelse, berøring og materialer.

Den blå time minder os om, at der sker en skiften i tid, at tiden forandrer sig og forandrer os. Vi har taget denne erkendelse med os ind i et sanserum, hvor dansen kommer til live både langsomt, dynamisk og rytmisk.

28/8 var vi vært for festivalen Contact Zones, der fandt sted i Gudhjem

18/7 Studievisning og videoshowings med Duquesnay/Lavrennikov

Dasha Lavrennikov (RU/US) & Manon Duquesnay (DK/FR), begyndte deres samarbejde i 2017, hvor de undersøger samspillet mellem offentlige rum, lokalsamfund og internationale kunstneriske residencies.

I projektet, Groundless Ground bliver fælles ritualer og festlige traditioner fra forskellige samfund og deres beboere springbræt til performative og kropsliggjorte dialoger og udvekslinger. Dette materialiseres igennem foto og video og med en steds-specifik danseforestilling. De var i juli i residency på BIRCA under projektet Contact Zones der afholdes med støtte fra Creative Europe.

Arrangementet åbnede for en første deling af, hvordan arbejdet havde muteret sig i mødet med den Bornholmske energi og de underjordiske. Først med et åbent studie med danserne, efterfulgt af foto- og videoprojektion med noget af det genererede materiale af Lindon Shimizu.

DuquesnayLavrennikov arbejdede under dette residency med en gruppe internationale dansere og performere; Pierre Enaux (FR), Agnes Grelinger (HU), Oriane Paras (FR), Lindon Shimizu (BR/JP) & Adrian Skjoldborg (DK). Desuden deltog Anya Cloud (US) som dramaturg og konsulent.

TOCIF – TRANSOCEANIC CONTACT IMPROVISATION FESTIVAL BORNHOLM – 1-7. Juli

Første Kontakt Improvisations Festival på solskinsøen Bornholm.

Der var workshops og labs med internationale lærere, daglige jams, en performance aften for lokalbefolkningen og en 12 timers JAM-MARATON.

Lærere: Alessandro Rivellino, Bo Madvig, Camila Cavieres, Dasha Lavrennikov, Roberta Fofonka og Manon Siv Duquesnay.

Festivalen var co-hosted af BIRCA som en del af Contact Zones-projektet med støtte fra EU og støttet af Statens Kunstfond.

Læs mere om festivalen her

Artistic Entrepreneurship workshop 27-30. juni

Susanne var vært for det skelsættende kursus hvor Teater Fluks, Teater Lux og Ida Tjalve deltog. Kurset blev afviklet i samarbejde med projektet Contact Zones med fokus på scenekunst i det offentlige rum med gæstelærere Jens Frimann Hansen/Kunstnerisk leder Passage Festival og Anne Gibiret/Kunstnerisk leder Fira Tarrega.

Læs mere om dette her – booking hos Danig Performing Arts Service

Continuum retreat – Den levende krop 16-19. maj

Spændende workshop med Anne Sophie Anciaux og Jeanne Jensen om kroppens resonanser.

Læs mere om dette her

14/5 – Island Connect visning

Visning af årets første Island Connect kunstnere

Den danske gruppe er ledet af koreograf og danser Sarah Aviaja Hammeken, og hun arbejdede med grønlandske myter og sagn. På Bornholm sammenlignet med myter om de underjordiske.

Den Mallorcanske gruppe hedder Migrants, og også de viste en bid af deres arbejde med deres nye forestilling ”VPO”.  Gruppen bestod af 6 performere, der arbejde men fysisk teater og ny-cirkus – dvs de bruger ingen ord i deres forestilling.

Projektet støttet af Statens Kunstfond.

21/4 – Not on this Earth – Keren Rosenberg og Charlie Prince

Forestillingen “Not on this Earth” henviser til det faktum, at de to som kommer fra Israel og Libanon, aldrig ville kunne mødes på den jord. De har arbejdet med konflikt som tema, og undersøgt, hvordan deres opvækst i kriseområder har påvirket dem selv og deres opfattelse af hinanden. To succesfulde yngre dansere, der mødtes i et energiladet rum.

Mere om projektet og de to dansere her: http://www.kerenrosenberg.com/not-on-this-earth

2018

28-30/9 – Artistic Entrepreneurship workshop

Første workshop vi afholdt med dette emne – Susanne i samarbejde med Sofie Haag. Deltagende kunstnere var: Teater Bæst, Teater Solaris og Keren Rosenberg.

18/9 – Hvordan sætter naturen spor i dansens skabelse?

Danske og kroatiske dansere inviterede til en samtale om natur, krop og dans – helt ind i kunstens maskinrum til det sarte og ufærdige materiale.

BIRCA var under Island Connect residency projektet vært for Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og koreografen Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De viste uddrag af deres arbejde og have en samtale med publikum, om hvordan man skaber og lader sig inspirere af bl.a. naturen.

Vist som led i Bornholms Kulturuge.

3/9 – Meet the artists Vala & Linda

Birca havde besøg af to internationale kunstnere Linda Birkedal fra Norge og Vala Tomasz Foltyn fra Polen – der præsenterede deres værk.

Vala Tomasz Foltyn/Valentine Tanz koreograf, performer, kurator og producer samt leder af Lamella the house of queer arts and Krakow Art House – the home for creative arts. Vala er transgender og er i øjeblikket i gang med et projekt, hvor hun stiller op som kandidat til borgmester posten for Krakow – se mere på: https://valatanz.wixsite.com/valatanz

Linda Birkedal er danser og koreograf som efter at have haft base i London og København, nu arbejder fra Stavanger, hvor hun i 1999  skabte Molitrix Scenekunst. Molitrix Scenekunst (MoS) skaber nutidig scenekunst med udgangspunkt i elektronisk musik, visuel kunst, tekst/stemme og film og har skabt en række roste forestillinger i forskellige formater. Se mere her: www.molitrixscenekunst.com

5/8 – Fortæl NU workshop med Marianne Christensen

Marianne afholdt fortælleworkshop, hvor deltagerne blev skarpe til at få struktur på den mundtlige fortælling. De fik indblik i effektive teknikker til at fange og fastholde deres lyttere, bliver klogere på deres egen fortællestil. De lærte om, hvad der er en god historie og hvordan den fortælles godt.

Marianne Christensen har undervist alle typer af grupper i historiefortælling, blandt andet ejere af gårdbutikker, Bed & Breakfast, kunsthåndværkere, galleriejere, naturguider og mange flere.
– Når man står med sine kunder, er det vigtigt, hurtigt at kunne fortælle en afrundet historie, så man får sit budskab frem og hjælper kunden videre i sin beslutning om at købe eller opleve. En god historie kan ’sælge’ et godt produkt, når den er rigtigt fortalt.

Nærmere oplysninger om Marianne Christensen her

4/8 – Fortællinger fra hjertet med Marianne Christensen

Historiefortæller Marianne Christensen var tilbage med fortællinger i øjenhøjde – uden dikkedarer – fra hjerte til hjerte. ‘Hvad hjertet er fyldt af, løber munden over med’. Marianne Christensen øste af sine aktuelle fortællinger om livet på godt og ondt, om kærlighed og andre store følelser.

Mariannes fortællinger stammer mest fra eventyrenes og myternes verden men også fra hendes eget liv på Lolland og i Sydsjælland med enkelte afstikkere ud i den store verden, hvor hun har rejst en del og opfanget historier. Hun er en medrivende og nærværende fortæller, som kan tryllebinde sit publikum. Marianne arbejder aktivt for at udbrede kendskabet til den mundtlige fortællings magi, og hun har deltaget i internationale festivaler i Danmark, England, Kenya, USA og Indien, hvor hun begejstrede med sin humor og glimt i øjet, selv når hun fortæller de mere alvorlige historier om livets skyggesider. Men mest af alt handler det om kærlighed. og det, som hjertet er fyldt af.

Støttet af Statens Kunstfond.

12-15/7 – MEANINGLESSNESS

En performativ samtale om objekter og mennesker med den australske smykke designer Su san Cohn, som også udstillede på Grønbechsgaard.

Hvordan kan du som borger agerer proaktivt, når din regering handler ud fra værdier, der er fjendtlige i forhold til dine egne værdier?

Læs mere om forestillingen her

9/5 – Clownidoscopio og Teater Bæst

BIRCA havde som led i Island Connect projektet besøg af de to skønne klovne fra Ibiza: Monma og David fra kompagniet Clownidoscopio. De to mimiske klovne skabte en ny forestilling sammen med den danske teaterchef fra Limfjordsteatret Gitta Malling. Sammen arbejdede de med følelsen af at være flygtning. David er på flugt og har intet sted at være, Monma derimod er bundet på 9. generation af familiens æbleplantage og længes efter at komme væk. Hvordan forstår vi hinanden? Hvordan kan vi sætter os ind i, hvordan det er at være den anden? Det er sjovt, fysisk og uden at bruge et ord formidler de et stort registre af følelser for os.

Samtidig arbejdede den danske performer og iscenesætter Eja Due fra Teater Bæst sammen med den iranske musiker og komponist Tin Soheili – også de med tematikken flugt. De undersøgte i ugens løb personlige historier om flugt for at finde ligheder og forskelle i følelsen af flugt, hvad enten den er konkret fysisk eller en indre flugt fra de ting, vi ikke ønsker at tage med os videre i livet. For Tin er flugt en konkret erindring han har med sig fra Iran, for Eja er flugt en mere subtil følelse af at ville væk og ville noget andet.

BIRCA inviterede sammen med kunstnerne til en lille visning af deres work-in-progress. Her kunne man se, hvad de havde arbejdet med og vi fik en dialog med kunstnerne om deres undersøgelser af tematikken flugt.

2017

17/7: Fortællinger fra hjertet med Marianne Christensen

Hvad hjertet er fyldt af, løber munden over med. Marianne Christensen øser af sine aktuelle fortællinger om livet på godt og ondt, om kærlighed og andre store følelser. Mariannes fortællinger stammer mest fra eventyrenes og myternes verden, men også fra hendes eget liv på Lolland og Sydsjælland med enkelte afstikkere ud i den store verden. Det er fortællinger i øjenhøjde – uden dikkedarer.”

19. – 20. september (Bornholms Kulturuge): Transformation Dage – et samarbejde med den internationale Transformation Festival 2017

BIRCA havde i samarbejde med den internationale Transformation Festival hentet 4 forestillinger til øen, som alle tog udgangspunkt i dagsaktuelle temaer og tabubelagte emner. Festivalens tematiske omdrejningspunkt var, hvordan vi bevæger os fra en offeridentitet til at forbinde os med vores autentiske selv og tage ansvaret for vores eksistens på os. De 4 forestillinger belyste på hver deres måde, hvorledes både globale og individuelle skæbneslag også kan være kilde til udvikling, vækst og transformation – personligt og kollektivt.

De fire forestillinger var: “Splastic” af Daily Fiction, “Catharses” af ilDance (SE), “Wisdom of Birds” af Vokalensemblet GLAS og “Girl of Diamond Mountain” af Trueformance /  ved Lotte Arnsbjerg m.fl.

28/7 var vi vært for Contact Zones Festival i Gudhjem – læs mere om dette på denne website: www.contact-zones.dk